Lastavice u Centru za zaštitu životinja i prirode „Key“

/ Lokalna flora i fauna

 

Obitelj lastavica nastanila se u našem voćnjaku. Lastavice smo primijetili u duplji na drvetu, te uspjeli posnimiti cvrkut mladunaca, a mamu lastavicu smo fotografirali kada je nakon lova na hranu na par trenutaka stala na žice od telefonskog stupa. Par dana kasnije, roditelji lastavice počeli su nam dolaziti i na terasu od kuće, te praviti društvo u večernjim satima.

FOTO: Lastavice u Centru za zaštitu životinja i prirode „Key“

 

Napominjemo da, kada promatrate ili želite posnimiti životinje, to činite tako da ih na bilo koji način NE ometate, a pogotovo da ih ne dirate i ne ostavljate svoje tragove i mirise (pogotovo kada se radi o mladuncima), te da im ne dirate niti njihova staništa/gnijezda ili ostale prirodne nastambe. Činite to iz udaljenosti, budite neprimjetni i poštujte njihova prirodna staništa i prirodan način života.

Više o lastavicama:

LASTAVICA (Hirundo rustica)

Lastavica je naša česta ptica, omiljena u narodu, prepoznatljiva po svom brzom i okretnom letu te po rašljastom repu s dugim rubnim perima. Leđa su joj plavo-crna, trbuh svjetliji, a grlo i čelo su crvenkasti. Mužjaci i ženke su slični. Veličine je do 19 cm, teži do 25 g, a raspon krila je 30-ak cm. Obitava u naseljima, češće na selu nego u gradovima. Hrani se kukcima koje lovi u letu, a i pije tijekom niskog leta nad vodom. Može doživjeti do 5 godina.

Gnijezdi se isključivo u ljudskim naseljima te je i oblikom gnijezda vezana za ljudske nastambe. Otvoreno gnijezdo je izgrađeno od blata i slamki, obično u unutrašnjosti zgrada (na gredama, u udubinama štala i sjenika) ili pod mostovima. Pjesma je brzo cvrkutanje s naglim, ubačenim graktavim zvukovima. Lastavica je selica. Na seobi odmara u velikim jatima u trsci. Leti istrzano i treperavo (klizanja na ispruženim krilima su razmjerno kratka i brza).

Kad zahladi u jatima odlijeće u toplije krajeve. U proljeće se lastavica vraća u isti kraj, u isto gnijezdo koje, ako je oštećeno, obnavlja. Ženka dva puta godišnje snese 4-5 jaja čija je inkubacija 17 dana. Mladunci pokušavaju poletjeti nakon 23 dana.